Írók, könyvek…

“It’s what you deserve, it’s what you need. Just like those stupid books you read.”*

/Pulp – Being Followed Home/

alt
Rengeteg kérdés érkezik azzal kapcsolatban, hogy miket olvasok, mik a kedvenc könyveim, és, hogy ki a kedvenc íróm. Így ezt a bejegyzést kivételesen az én kedvenceimnek szánnám. A célom nem az ajánlás (mindenki maga dönti el, hogy mit olvas, nem hinném, hogy ezt befolyásolni lehet, vagy kell), csupán az, hogy akit érdekel az ízlésem, megtudhatja, hogy kit, mit, és miért szeretek olvasni. Fontos, hogy a bejegyzésem független, a képeken a saját polcomon lévő saját könyveim vannak, tehát senki nem “kért” fel a promózásra (egyébként ilyet soha nem is tennék). Nyilván egy ilyen bejegyzés egy írótól megkövetelné azt, hogy olyan irodalmi műveket soroljon fel kedvenceként, ami “kötelező/illendő”, de nem ez az első eset, hogy kilógok a sorból, és ezúttal sem bánom, így most következzenek a tényleges kedvenceim, amiket igazán szeretek.
 
Ki? – J.R.R. Tolkien
Mi? – A Gyűrűk Ura
Miért? – Elsősorban, mert (kevesen tudják), de én egy tünde vagyok. Másodsorban, mert I ♥ Aragorn. És végül, a valódi indoklás: amikor először olvastam, és a végére értem, csak egy gondolat zakatolt a fejemben, mégpedig, hogy, ‘most akkor én inkább visszamennék Középföldére’, és elkezdtem olvasni, újra, az elejétől. Azt hiszem, ennél többet nem is kell róla mondanom.
alt
Ki? – Stephen King
Mi? – Bármi, de ha választanom kell, akkor számomra létezik egy “alapnégyes”, ami a RagyogásÁllattemetőAz, és Végítélet kötetekből áll. 
Miért? – Mert Stephen King egy zseni, és ennyi. Mert legalább tizenhárom éve (kb. azóta olvasom a műveit) nem találtam még egy olyan írót a műfajban, akinek a könyveit ne tudnám letenni. Akkor se, ha félek. 😀alt
 
Ki? – Douglas Adams
Mi? – A Galaxis útikalauz stopposoknak
Miért? – Mert örök kedvenc. Mert megnevettet. Mert fantasztikusan jó írás. Mert képtelen voltam letenni. Mert tartom a “törülközőnapot”. Mert szeretnék egy bábel-halat. Mert mindenáron kell nekem egy Marvin. Mert tökéletes könyv.
alt
 
Ki? – Philip K. Dick
Mi? – Bármi, vagy éppen minden, de leginkább az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Miért? – Mert bármelyik Dick mű olvasása után pislogás nélkül ülök a könyv felett, és gondolkodom. Másnap reggel gondolkodom. Rá egy hétre még mindig gondolkodom. Mert képtelen vagyok elszakadni a könyv hangulatától, a karakterektől, a történettől, és Dick zsenialitásától. Mert egyszerűen olyat tud, amit senki más. Lenyűgöző.
alt
 
Ki? – Hunter S. Thompson
Mi? – Rumnapló
Miért? – Először is szeretném leszögezni, hogy Thompson számomra az első, és örök kedvenc író. Totálisan elfogult vagyok vele szemben, így bármit is írok róla, vagy a könyveiről, azt elvakult rajongóként teszem. A művei 18+ kategóriában vannak, így ismét hangsúlyoznám, hogy ez a bejegyzés nem ajánló. De pár szót arról, hogy miért is szeretem, ráadásul ennyire. Őszintén, fogalmam sincs, és talán ez az egésznek a kulcsa. Semmi közös nincs a karaktereiben és bennem, nem éltem abban a korban, azt hiszem, a könyvei nem is igazán nekem szólnak. Mégis találtam benne valamit, amitől már első olvasáskor tudtam, hogy ez a kedvenc könyvem. Talán a hangulata. Talán a humora. Talán az irónia. Talán az a stílus, ami számomra telitalálat. Bármi is volt az, engem megnyert. Azóta (minden túlzás nélkül, teljesen komolyan) több, mint negyven alkalommal olvastam el. Akárhová megyek, Thompson kötete ott van a táskámban. Hát, ezért ez a kedvenc könyvem.
alt
 
Természetesen a felsorolásban kizárólag azokat az írókat említettem, akik személyes kedvenceim, akiknek a műveit már-már rajongásig szeretem, és akik valami olyan élményt nyújtanak nekem olvasás közben, amit más nem tud. Persze számos más könyvet is szeretek, de egyiket sem annyira, mint ezeket, és tudom, ha tíz év múlva visszaolvasom ezt a bejegyzést (nem tudom miért tenném, de mindegy), akkor is egyet fogok érteni minden szavával. 
 
Hamarosan jövök…
xxx Laura
 

*Pulp – Being Followed Home