Olvasói kérdések, és a válaszok 1.

Question!*

Először is szeretném megköszönni az előző bejegyzésem kapcsán érkező komment, tweet és mail áradatot, bár nem ez volt a célom vele, természetesen nagyon jól esett olvasni a reakciókat.

A héten a hivatalos facebook oldalamon lehetett kérdezni, ebben a bejegyzésben pedig a kiválogatott kérdésekre válaszolnék. Azért válogatott, mert néhány személyes jellegű kérdésre sajnos nem reagálok (nem nagyon szoktam), illetve érkeztek ugyanolyan, vagy hasonló kérdések, amikből csak egyre válaszolnék, nem pedig külön-külön mindegyikre, mivel azt nem lenne túl érdekes olvasni. 🙂

alt

Dorottya Anna Mudry Én azt szeretném kérdezni, hogy a szereplők neveit hogy találtad ki? Vagy hogy lett Szent Johanna Gimi a Szent Johanna Gimi?

–       A Szent Johanna gimi egy francia tagozatos gimnázium, ezért választottam ezt a nevet. Amikor kitaláltam a karaktereket, megpróbáltam olyan nevet választani nekik, ami illik hozzájuk. Szerintem jól sikerült. 🙂

 

Angie Diang Riebl Jól vannak a növényeid ? Van valami fura szokásod amit szerinted egy átlagos ember nem csinál ?

–       Köszönöm, a növényeim remekül vannak. Fura szokásomról nem tudok, maximum olyan van, ami másoknak fura, nekem viszont fel sem tűnik, így nem veszem észre.

 

Lili Kovácsovics Az 1. SzJG találkozón voltak “kísérő szülők”?? :))

–       Igen, több szülő is jött a találkozóra, úgy tudom, hogy jól érezték magukat. 🙂

 

Dóra Regenye Pontosan mik lesznek a Kalauzban? (én arról hallottam, hogy képek lesznek, hogy hogy néznek ki szerinted a szereplők pl.) Lesznek olyan infók amik a kötetek alatt nem derült ki csak ebben fog? Vagy minden rejtély kiderül a 8.-ban?

–       Az SzJG Kalauz egy extrákat tartalmazó kézikönyv lesz. A karakterek illusztrációival (én már ismerem a rajzokat, és alig várom, hogy az olvasóim is lássák), a regényekből a terjedelem miatt kihúzott részletekkel, elvetett borítótervekkel, és hasonló érdekességekkel. A 8. kötet végére minden ki fog derülni, ami a könyvsorozat folyamán eddig kérdés maradt, a Kalauzban inkább olyan extra információkra lehet számítani, ami a történet szempontjából nem annyira fontos, az olvasókat viszont érdekelheti. Ilyen például Reni levelének egy részlete, vagy éppen a szülők neve, esetleg a kihúzott napok, amik végül nem kerültek bele a kötetekbe.

 

Lili Zelei Azt szeretném kérdezni, hogy a könyv tényleg szomorú lesz, vagy csak abból a szempontból, hogy véget ér a sorozat? A többi könyved is sorozat lesz?

–       A 8. kötetről csak annyit árultam el, hogy abból a szempontból szomorú lesz, hogy a sorozat véget ér. Az SzJG utáni következő regényem nem sorozat lesz, egy részből fog állni.

 

ettina Bótyik Szia! Én arra lennék kíváncsi, hogy az új könyved szereplői is magyarok lesznek? 🙂

–       Igen. Egyelőre arról a könyvről nem szeretnék elárulni semmit, azonban annyit mondhatok, hogy nagyon szeretem azt a történetet és a szereplőit is.

 

Zsófi Hegyi Honnan jött az ötlet, hogy megírd az SzJG-t? Ki(k)ned mutattad meg először, amikor kész lett? 🙂

–       Szerettem volna egy ifjúsági naplóregényt írni, ami itt és most játszódik. 🙂 Először minden kéziratomat a nővéremnek, Linnek mutatom meg, az SzJG-t is ő olvasta elsőként.

 

Orsi Mohácsi Neked ki a kedvenc szereplőd a Szent Johanna Gimiből ?

–       Minden karakteremet nagyon szeretem, de ha választanom kell, akkor Ricsi, Gábor, Andris és Robi a kedvenceim. Lányok közül pedig Kata. 🙂

 

László Emőke Nemrég olvastam ki a hetest, és egyszerűen imádtam, kívéve a végét…. miért úgy hagytad abba?:(:)

–       Nagyon örülök, hogy tetszett. A kötet azért így ért véget, mert az a félév utolsó napja, és minden páratlan rész azon a napon ér véget. 🙂

 

Blanka Temesi Juj, nagyon sokat szeretnék kérdezni. Először is: Laura náni, úgy szeretjük önt! Megölelhetem? 🙂 Na Jó, ez csak vicc volt. Nos… Ismertél ilyen nevű embereket, vagy honnan jött az ötlet? 

–       🙂 Az SzJG karakterei teljesen kitaláltak, a valóságban nem léteznek. Nem ismertem ilyen nevű embereket, a történetet az alapján találtam ki, hogy elképzeltem egy “álom osztályt”, ahová mindenki szívesen tartozna.

 

Katona Hajnalka A SzjG-ből fog film/sorozat készülni? 

–       Ez egy nagyon nehéz kérdés, és kicsit bővebben válaszolnék rá. Mindig elmondtam, hogy örülnék neki, ha készülne, és ez azóta sem változott. Azonban, eddig egyetlen megkeresésre sem tudtam igent mondani, mert nagyon féltem a sorozatot. Ennek két főbb oka van, amit meg is osztanék. Az első, és talán legfontosabb, hogy egy sorozat vagy film készülésénél én nem ígérhetnék az olvasóimnak semmit, mivel akkor átadtam a történetet, és mások készítenék. Innentől, akármennyi beleszólást is kapok, mégsem én felelek érte, ezáltal bárhogy is alakul, bármilyen is lesz, nekem el kell fogadnom, és az olvasóimnak is. Emiatt, mivel nem tudom vállalni (hiszen ez nem az én szakmám) azt, hogy a kötetekkel tökéletesen megegyező, (majdnem) mindenki számára megfelelő film készüljön, egyelőre nem látok esélyt arra, hogy átadjam a megfilmesítési jogokat. A második ok az, hogy ismerem az olvasóimat, körülbelül ugyanazokat nézzük (tv sorozatokra gondolok), ezáltal bennük, és bennem is olyan elvárás van egy esetleges SzJG filmmel kapcsolatban (kivitelezésben, minőségben, mindenhogy), amit természetesnek veszünk, pontosan amiatt, mert megszoktuk ezt a minőséget a külföldi produkciók nézése közben. Így jelenleg, főként emiatt a két indok miatt nem vállalnék egy filmet, vagy sorozatot az SzJG-ből, viszont ha ezek a problémák nem merülnének fel, akkor természetesen nagyon örülnék neki.

 

Hannaa Bezzeg Melyik szereplőre hasonlítasz a legjobban? Melyik az amelyikkel nem lennél jóban? Melyek azok a zenék/együttesek, amiket te is szívesen hallgatsz?

–       Egyik szereplőt sem magamról mintáztam, de ha visszagondolok a saját gimis énemre, akkor talán Kata az, akivel (külsőleg) leginkább hasonlítottunk. Azt hiszem, Edinával nem lennék túl jóban… A sorozatban említett valamennyi zenét ismerem, néhányat szeretek is (néhányat annyira nem), de Ricsi zenei stílusa az, amivel tökéletesen megegyezik az ízlésem.

 

Patrícia Nagy Az új könyved is ennyire nagyon jó lesz?? 🙂

–       🙂 Ezt én nem tudom megállapítani, de aki olvasta, azt mondta, hogy igen.

 

Podhenszky Enikő Viki és Arnold is visszatér a 8.kötetben?:o

–       Arnold visszatérő karakter az 5. kötet óta, így az utolsó részben is feltűnik. És Vikiről is lesz szó…

 

Laura Mendler Te kit szeretsz jobban?Virágot vagy Kingát? 🙂

–       Mindkét szereplőt másért szeretem, de nagyjából ugyanannyira.

 

Zsuzsanna Nagy Miért kezdtél el könyvet írni? 🙂

–       Túl sok történet volt a fejemben, amit szerettem volna kiírni magamból. 🙂

 

Katinka Szalmási Mért pont Cortez lett cortez beceneve? És szereted a Muset? 🙂

–       Kiderül az utolsó kötetből, hogy miért hívják így a sorozatban. Igen, szeretem.

 

Mónika Balázs A találkozón lehet majd a nyolcasról kérdezni picit többet???

–       Elvileg nem, gyakorlatilag viszont persze, egy-két infót mindig el szoktam árulni, mert tudom, hogy mennyire várjátok. 🙂

 

Veronika Szabó mit szóltak a szüleid,h író lettél?

–       Örültek, és végre megtudták, hogy mit csinálok átlag 8-10 órát naponta a gépnél. 😀

 

Nóra Emmer Én azt szeretném kérdezni, hogy gyakrabban nem lehetne Ustream??? :)) hiányzol! Mit gondolsz az új könyvednek lesz olyan sikere mint a SzentJohannaGiminek  ?? 🙂 van az a rész a 7.-be amikor Reni kérdezi Katát, hogy akart-e kiskorába hercegnő lenni, nah szóval te akartál??

–       🙂 ♥ Ustream nincs túl gyakran, mert nem szeretek túl sokat szerepelni, és úgy gondolom, hogy ez a 4-6 hetente tartott adás elegendő ahhoz, hogy ne legyek sok. Bízom benne, hogy az új könyvemet is szeretni fogjátok. Huh, megkérdeztem anyukámat, de nem emlékszik arra, hogy “hercegnős” gyerek lettem volna. Inkább filmeket néztem (nem kifejezetten hercegnőset). 😀

 

Boglárka Antal Miért pont Cortezbe szeret bele Reni? Mért nem Ricsibe vagy Zsoltiba talán Dave-be?

–       Mert Reninek pont Cortez az esete.

 

Luca Berecz Miért nem tervezed más szemszögéből megírni a köteteket? Mondjuk Arnold vagy Cortez szemszögéből?

–       Mert ez a történet Reni naplója. Azért ő a főszereplő, mert ő a “legnormálisabb” karakter, és az ő szemén keresztül ismerhetjük meg a legjobban a többieket. Ez a “más szemszögből megírt” dolog mostanában nagyon divatos, azonban én úgy gondolom, hogy ezek a szereplők azért ennyire érdekesek, mert nem ismerjük őket teljesen, csak Reni szemén keresztül látjuk, aki akár tévedhet is velük kapcsolatban. Az SzJG 8 kötete Reni naplója, kizárt dolognak tartom, hogy ezt a történetet, így az egész sorozatot mégegyszer megírjam valaki más szemszögéből. Az tőlem nagyon hiteltelen lenne, és bár tudom, hogy nagyon nehéz lesz elengedni a sorozatot, de úgy érzem, a további (bármilyen kiegészítő) SzJG regények csak erőtlen próbálkozások lennének, hogy egy kicsit tovább tartson az, amit én eredetileg is négy év történetére terveztem, egy lány naplójaként, aki Rentai Renáta.

 

Anna Kovács Kik szerepelnek a borítókon lévő képeken? Mármint azt tudom, hogy a sorozatból kik, de igazából kik vannak rajta a képeken? a barátaid?

–       A borítókon egy fotóművész által készített képek vannak, amiket azért választottam, mert vagy utalnak a kötet cselekményére, vagy egyszerűen tetszett, és stílusban passzolt a borítóhoz. Nem ismerem a személyeket, akik rákerültek a borítókra, csak a fotóst, aki készíti.

 

Fruzsina Balogh a kövi könyveidről meg tudhatdnánk valamit( nem szjg 8,9-re gondolok)?

–       Az SzJG 8 részes lesz, plusz a Kalauz, ami nem regény. A következő könyvem jövő augusztus-szeptember környékén várható. Az is ifjúsági lesz, bővebben erről még nem beszélnék, de már nagyon várom. 🙂

 

Peace Fanta miért pont regényíró akartál lenni? miért nem mondjuk újság író vagy valami hasonló.

–       Mert kevés újság venné jó néven, ha a cikkeim 500 oldalasak lennének. 😀

 

Júlia Balla te is sajnálod, hogy vége lesz?:(( gondoltad volna valaha, hogy ennyi rajongód lesz? te nem izgulsz, miközben irod?:D van állatod?

–       (: Egyszer minden véget ér, de én pozitívan gondolok az SzJG-re, úgy érzem, egy lezárt történetté válik, amit bármikor le lehet venni a polcról, és újra fellapozni. Bíztam benne, hogy szeretni fogjátok a sorozatot. Írás közben nem izgulok, soha nem gondolok előre a fogadtatására, vagy a megjelenésére, én azért írok, mert szeretem ezt csinálni, és nagyon boldoggá tesz. 🙂 Nincs állatom, illetve vannak halaim, de az nem csak az enyém, tehát fél-halaim vannak.

 

Dóra Ferencz Cortez miért szokott Reniből hülyét csinálni? Pl. amikor a 7.-ben azt hiszi Reni hogy Cortez elfelejtette az évfordulójukat… 🙂 

–       Cortez ilyen karakter. Fura a humora. 😀

 

Dorottya Anna Mudry Hogy választod ki a zenéket és könyveket az SzJG-hez?

–       Igyekeztem a jelenethez és a szereplőkhöz passzoló zenékez beleírni.

 

Luca Berecz Gondoltad volna hogy a SzJG-t pár anyuka és fiú is szeretni fogja?

–       Nem gondoltam előre semmit, inkább csak bíztam abban, hogy az SzJG és az olvasók megtalálják egymást. A szülői visszajelzéseknek külön örülök, ez nagyon sokat jelent nekem, csakúgy, mint az, hogy sok helyről hallom, hogy ajánlott kötelező olvasmány lettem. (: A fiú olvasók nagyon rejtőzködnek, inkább e-mailt írnak, publikusan annyira nem vállalják fel a sorozatot, ami szerintem nem baj, a lényeg, hogy ők is szeretik az SzJG-t, és szívesen olvassák. És azt hiszem, mostanra elnézték nekem az Együtt borítóját is, ami annyira lányos lett, hogy nem merik nyilvános helyen olvasni. 😀

 

Köszönöm a kérdéseket, ami esetleg kimaradt, az vagy kiderül a 8. kötetben, ezért nem reagáltam rá, vagy már kiderült a megjelent 7 részben, vagy olyan, az SzJG-től független személyes kérdés volt, amire nem válaszolnék, mert nem tartom fontosnak/érdekesnek/publikusnak. 

Szeretemazolvasóimat. ♥

Hamarosan jövök…

xxx Laura

 

*System of a Down – Question!