nyári off 2

Hot town, summer in the city*

A nyári szünet klassz dolog, és mindenki várja, csak az vele a gond, hogy mire komolyan élvezni kezdené az ember, addigra vége is. Ebben a bejegyzésben leírok pár programot, hátha kedvet kaptok hozzá.

1. Találkozzatok! Ne virtuálisan kommunikáljatok, hanem próbáljatok meg minél többször összefutni. Így legalább motivál valami, hogy felállj a géptől, és kicsit offline legyél.

2. Könyv, könyv és könyv! Írj össze egy listát, mit szeretnél kiolvasni még a szünet alatt, és kezdj neki. Nézz körül a polcodon, görgesd végig a sikerlistákat abban a kategóriában, ami érdekel, menj fel a molyra elolvasgatni az értékeléseket, és böngéssz a könyvek között. Teljesen mindegy, hogy milyen könyvet olvasol, a lényeg, hogy szórakoztasson és lekössön. Ha megakadtál, és napokig nem haladsz vele, nincs semmi baj, talán rosszkor olvasod, egyszerűen rakd félre, és fogj bele másba, ez ne vegye el a kedved!

3. Szabadtéri program! Ne riasszon meg, hogy meleg van, elvégre nyáron az lenne a fura, ha fáznánk… Próbálj meg sok időt tölteni a szabadban! Ez lehet séta, strandolás, vagy csak kertben/parkban/vízparton üldögélés, a lényeg, hogy “láss világot”, mert az online mód amennyire kényelmes, annyira tartalmatlan is. A port.hu oldalon például minden program fel van tüntetve, sok köztük az ingyenes is, érdemes egy kicsit böngészni.

4. Film! Nem kell feltétlenül moziba menni (bár persze az a legjobb), az is szuper program, ha mondjuk hárman összejöttök, mindenki választ egy igazi béna romantikus filmet, és sorban megnézitek mind a hármat. Popcorn és óriás limonádé kötelező hozzá! Nagyon fontos, hogy a filmeket dvd-n nézzétek, ne görnyedjetek a gép előtt, mert az kényelmetlen, és kinyírja a moziélményt is!

5. Ha lehetőségetek van rá, a nyár alatt egyszer mindenképpen menjetek el az állatkertbe! Barátnőkkel vagy haverokkal az igazi, gyűjtsetek össze sok embert, és menjetek együtt. Én például imádok állatkertbe járni, egyrészt, mert nagyon szép a környezet (az állatokon kívül érdemes megfigyelni a növényeket, meg azt is, hogy milyen szépen rendben van tartva), baromi jót lehet sétálni, és egész napos program. Másrészt pedig, mert perec és lángos és Ice’n’go. Na, szóval az állatkert jó!

6. Jó, utálni fogtok, de múzeum. Megpróbálok kicsit jobban érvelni annál, hogy ott mindig hűvös van… Szóval szerintem jó program, ha sulival kell menni, az persze rémes, mert kötelező, de ha magadtól választod ki, melyik érdekel, mit néznél meg, az egészen más. Tényleg klassz dolog, igazából sétálgatsz, nézelődsz, akaratlanul is ragad rád ez+az, elolvasgatod mi-micsoda, és ennyi. Nem fáj annyira, mint elsőre tűnik. Ráadásul, szerintem tök furcsa, hogy turistaként az ember nyomul, hogy bejusson egy múzeumba, otthon meg eszébe sem jut. Tehát, ha minden kötél szakad, és végre unod a netet, akkor ez is egy program. És nem is rossz.

7. Virrasztás. Ezért viszont a szülők nem fognak kedvelni, de a nyári szünetben egyszer illik egész éjjel netezni, és arra eszmélni, hogy világosodik.

8. Ottalvós buli. Mert olyan is kell. Barátnők, zombifilmen sikongatás, durván ciki pizsama, csak saját magatoknak, pusztán emlékként pár fotó, és persze közös kutakodás a neten, bizonyos személyek profilján lógva.

9. Az offline nap. Tarts (minimum) egy napot, amikor semmi dolgod, mégis offline vagy, nem mész a twitterre/facebookra, csak egyszerűen elfoglalod magad. Hidd el, ha addig úgy érezted, rohan az idő, akkor ezen a napon szinte megáll. Használd ki, és töltsd el jól.

10. Tanulj. Nem, nem kell megijedni, nem arra gondolok, hogy ülj le és magolj a nyári szünet alatt. Csak ne hagyd, hogy az agyad letompuljon, gyakorold a nyelveket, olvass/nézz felirat nélkül filmeket, fejts idegen nyelvű rejtvényt, kvízelj, honfoglalózz, tölts ki teszteket, szintfelmérőket csak az érdekesség kedvéért. Nem rossz program.

Igazából ezt a bejegyzést azért hoztam most, mert pár hét van hátra a nyárból, aztán már vége is, és lehet, hogy annyira gyorsan telt az idő, hogy van, akire úgy talál majd a szeptember, ahogyan a július és augusztus is. A gép előtt.

Hamarosan jövök…

xxx Laura

(a bejegyzés a ‘like’ gombbal megosztható)

*Joe Cocker – Summer in the city