Második esély – off bejegyzés

16237973_725549680946184_1953560482_nfotó: we heart it

Talán még soha nem fordult elő, hogy valami annyira felbosszantson, hogy bejegyzést írjak róla a honlapomon, pedig természetesen én is naponta szembesülök sok mindennel, mégis, ifjúsági íróként igyekszem megválogatni, hogy mi ellen, vagy mellett szólalok fel, tudva, hogy felelősséggel tartozom a tizenéves olvasóim felé, akik közül sokan figyelnek rám, és arra, amit mondok. Azonban a Magyar Rákellenes Liga kampányfilmje és új szlogenje (“Ha az ítélet rák, Ön szeretne egy Második esélyt?”) olyan szinten kavart fel, ami mellett már nem mehetek el szó nélkül, mert ahogyan sokan mások, én is érintett vagyok közvetve. A videót már eltávolították a hivatalos oldalakról (de a netről semmi nem tűnik el nyomtalanul, így számos helyen megtekinthető, én azonban nem szeretném közzétenni az oldalamon).
Számomra sokkoló, és megdöbbentő volt a reklám üzenete, mélységesen felháborított, és nem tudom sem “félresikerültnek”, sem pedig “kissé erősnek” értelmezni, hanem egyszerűen csak kegyetlennek.
És akkor pár szót ejtenék arról, hogy évek óta kampányolok a mellrákszűrés mellett, nem túl tolakodóan, de igyekszem felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, és a prevenció (megelőzés) mellett szólalok fel, amikor csak lehet.
Éppen ezért tartom rettenetesen ízléstelennek, hogy a Rákellenes Liga a bocsánatkérő posztjában is azzal védekezik, hogy szerintük többen félreértették (nagyjából egyébként mindenki), mert a videó eredeti üzenete a figyelemfelkeltés és ösztönzés lett volna az egészséges életmódra. Igen, de ha ez így lenne, akkor nem neveznék a videóban vádlottnak a beteget, és nem hangozna el a rák ítéletként. Utólag bármit meg lehet próbálni belemagyarázni, több-kevesebb sikerrel, attól még ez a reklám úgy ment le, ahogy.

Az elmúlt napokban nagyjából ezer kommentet olvastam végig a videó alatt, a híroldalakon, a különböző facebook csoportokban, és más fórumokon is. Azoktól, akik elveszítették a szerettüket, azoktól, akik küzdenek a betegséggel, és azoktól is, akik jelenleg tünetmentesek. Órákig olvastam az egymást támogató sorokat, egy olyan szervezet videója kapcsán, akiknek elsőként lenne a feladatuk mindez.  Fogalmam sincs, miként történhetett meg az, hogy a szervezet, aminek Magyar Rákellenes Liga a neve (nyilatkozva, hogy többen bólintottak rá a kampányra), egy olyan videót tesz közzé, ami akár egyetlen érintettet is sért, vagy felzaklat. Majd a kommentcunamit látva nem távolították el azonnal a videót, csak napok múlva, amikor nem csitultak az indulatok, végül lezárták egy olyan poszttal, aminek az első fele bocsánatkérés, a második fele pedig újra magyarázkodás a megmagyarázhatatlanra.

Ifjúsági íróként több ezer tinédzserrel vagyok kapcsolatban, sokukkal évek óta. Ismerek harcost, akivel újra és újra találkozunk egy eseményen, és ismertem harcost, aki többé már nem tud eljönni. Vérlázítónak találom, hogy bárkit, aki betegséggel küzd (köztük ezeket a gyerekeket is) vádlottnak és bűnösnek nevezzenek, és kikérem magamnak a nevükben is, hogy a videó hatására akár egy pillanatig is elgondolkodjanak ezen a végtelenül nagy baromságon.

És igen, borzasztóan fontos a megelőzésre való felhívás, de könyörgöm, nem mindegy, hogy miként teszik ezt. A reklám pedig nem lett sikeres, csak híres (a kettő nem ugyanaz), miközben ráléptek a segítségért nyúló kézre, ez pedig számomra elfogadhatatlan. A nővéremmel fél év múlva kell kontrollvizsgálatra menni a mellbiopszia után, aminek eredményére 6 hetet (!) vártunk, kikérem magamnak, hogy vádlottnak nevezzék, meggyanúsítva azzal, hogy bármiről is tehet, kikérem magamnak, hogy ez a reklám elkészülhetett, és napokig hagyták, hogy osszák a neten, és azt is kikérem magamnak, hogy a Rákellenes Liga kampányára bejegyzéssel válaszolni kényszerültem, mert számomra a reklámjuk ellentmond mindennel, amit képviselniük kellene.

Végül pedig reagálnék a Liga bocsánatkérő posztjának utolsó mondatára, ami így szól: “Megértésüket és az Önöktől kapott Második Esélyt köszönjük!”

Természetesen, hogyne, amint a hivatalos honlapjukról is lekerül a banner, amit elfelejtettek leszedni a nagy magyarázkodásban, és a bejegyzés írásakor még mindig látható…

Ide kattintva az ajánlott szűrővizsgálatokról lehet olvasni.

Köszönöm szépen, hogy elolvastátok a bejegyzést.

Laura