2023


Lassan véget ér a 2023-as év, ami egy igazi hullámvasút volt számomra, rengeteg magassággal és mélységgel, mert amellett, hogy idén sok jó dolog történt velem, sok dolog meglehetősen rosszul alakult. Azt hiszem, egy írónak két igazán nagy félelme van, és mindkettő olyan, ami csak a megjelenés után derül ki. Az egyik, ha (nagyon) rossz a fogadtatása az új könyvnek, a másik pedig, ha valami brutálisan nagy hiba van a regényben. Velem idén mindkettő megtörtént, két különböző könyvemmel, aminek következtében bőven van mit feldolgoznom az év végén. 🫠

Amire viszont szörnyen büszke vagyok, hogy 2023-ban három könyvmegjelenés mellett (40 nyári nap, Remek!/Ez is Remek új kiadás és Nem egyszerű) saját L&L pavilonnal kint voltunk a Könyvhéten és a Könyvfesztiválon, és az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek egy Nők Lapja nagyinterjúra. Továbbá az olvasók két díjat is megszavaztak nekem, a Random nyerte a Nők Lapja 100 legjobb könyv, a 40 nyári nap pedig Az Év Könyve közönségdíját. Hálásan köszönöm!

A bejegyzéseimben igyekeztem már mindenről beszámolni, így nem ismételném meg, hanem inkább arra gondoltam, hogy most (és terveim szerint ezentúl minden év végén) hozok egy általános Top3-as listát mindenfélével kapcsolatban, amolyan lezárásaként az évnek, hátha érdekes lehet. 🙂 (A képek többsége kattintás után megnyílik új ablakban, a TikTok videókra pedig nyomjatok rá, és megjelenik az ablakban a hangerő, ott lehet felhangosítani)

Jöjjön tehát a Top3 2023

A 3 legemlékezetesebb 2023-as pillanatom:

Könyvhét szombati nap, amikor estig elnyúlt a dedikálás, és ez volt a vége:

Random Nők Lapja közönségdíj:

Valérie Perrin találkozás:


A 3 kedvenc feltöltött insta képem: A szülinapi tortám a 40 nyári nap előrendelések aláírása és csomagolása közben, a Nők Lapja fotózás BTS képe, és az L&L Könyvfesztivál pavilonja.Top 3 – könyveimhez kapcsolódó – mémem:

Ezt elég nehéz volt kiválasztani, mert rengeteg kedvenc mémem volt idén, de végül ez a három nyert nálam.


Top 3 könyv, amit idén olvastam: Első helyen egy (sokadik) újraolvasás, méghozzá a Rumnapló, és mivel ez a valaha volt legkedvencebb könyvem, így nem volt kérdés, hogy ezzel kezdem a listát. Ezen kívül egyértelműen Matthew Perry memoárja, ami a legnagyobb hatással volt rám idén. A könyvet rögtön a megjelenéskor elolvastam, és már akkor nagyon sokat gondoltam rá, de a színész halála óta szinte naponta eszembe jut egy-egy részlete.  Hatalmas könyvélményem volt még A sötétség ragyogó sugara, ami hangulatában és stílusában is nagyon passzol azokhoz a könyvekhez, amiket szeretek olvasni.


A 3 legjobb film, amit moziban láttam:

Szerencsére sok-sok ilyen volt, mert idén végre az elmúlt évek kihagyásai után újra visszaköltöztem a moziba.

Így nem volt könnyű választani, mert tényleg sok jót láttam, de végül erre a 3 filmre esett a választásom:

Sikoly 6. – Slasher rajongóként a Sikoly gyerekkorom óta az egyik kedvenc sztorim, ezért eleve mindig nagyon várom, ha új rész érkezik, de azt hiszem a helyszínváltás (Woodsboróból New Yorkba) az egyik legjobb dolog volt, ami történhetett a filmmel, úgyhogy imádtam. Spider-man – Across the spider-verse – Az első része is hatalmas kedvencem, ez a második pedig még talán annál is jobb lett. Elképesztő film, és moziélmény volt. Barbie – Nolan rajongóként nem tudtam elképzelni, hogy a Barbenheimer (amit filmrajongóként irtó szórakoztató jelenségnek tartottam) közül végül a Barbie lesz a sokszornézős filmem, és válik az évvégére nagyobb kedvencemmé, és mégis. A Barbie az egyik legkellemesebb filmes csalódásom volt idén, és a műfaj (szatíra) kedvelőjeként velem is maradt. 


3 sorozat, ami idén a legjobban tetszett:

Nem vagyok egy nagy sorozatos, általában régieket nézek újra, ha meg nézek is újat, azt rendszerint kaszálják :D, úgyhogy ezen nem kellett sokat gondolkodnom, de a Shrinking, az Only Murders 3. évada és Beckham doku-sorozat egyértelműen a 3 legjobb volt nálam 2023-ban. 


A 3 legjobb koncert, amin voltam: 

Idén valahogy úgy alakult, hogy szerencsére több kedvenc előadóm koncertjére is eljutottam, így nehéz volt leszűkíteni a listát, de elsőként gondolkodás nélkül a Hans Zimmer koncertet mondom, mert a legtöbb kedvenc filmzeném amúgy is Zimmer nevéhez köthető, de az, hogy élőben hallhattam a Time-ot (Inception theme) az egyik legnagyobb álmom volt. Másodiknak a Billie Eilish koncertet mondanám, mert egyébként is kb. minden számát szeretem, de a What Was I Made For élőben valami egészen más szint volt. Végül pedig hosszas gondolkodás után a szigetes Yungblud koncerttel zárom a felsorolást, mert őrületesen nagy buli volt.


Top 3 számom 2023-ban: (az Apple music szerint)

Talán az új album miatt, de idén teljes A7X lázban égtem, és ezért (agyon)hallgattam a régieket is, mert az évvégi összegzés alapján a három legtöbbet hallgatott számom mindegyike Avenged Sevenfold lett 😀

És a YouTube music-on is hasonló volt a helyzet, ott is toronymagasan vezet nálam az Avenged Sevenfold, csak ott a leghallgatottabb számom a Sunny Dispositiont, amit valamiért indokolatlanul sok, egészen pontosan 100(!) alkalommal játszottam le. Nem tudom miért. 😀 (Szerintem a 40 nyári nap előrendelések dedikáláskor lehetett.)


…és végezetül 3 kép, amivel jellemezném 2023-at:

Hát, mivel ez az év tényleg nagyon sokszor és nagyon keményen próbára tett (visszautalva a bejegyzésem első bekezdésére) erre a 3 mentett filmjelenetre esett a választásom. Volt, hogy sokat segített mindhárom. De főleg az első.

(Első kép felirata: Nem értem. Mit csináltam rosszul? Nem minden lecke, Ryan. Néha csak elbuksz. Második kép: Ennél lejjebb még sosem voltam. Érzelmileg és fizikailag. Harmadik kép: Az élet szívás! Aztán jobb lesz. És megint szívás.)

Mindenkinek nagyon köszönöm, hogy együtt töltöttük 2023-at.

Találkozunk jövőre, boldog új évet!