Kérdések és válaszok | 1

Az instagram oldalamon időnként szoktam kérdezz-felelek sztorikat csinálni, azonban azok 24 óra után eltűnnek, ami miatt többen lemaradnak róla, így arra gondoltam, mostantól a honlapomon is lesznek hasonló válaszolgatós bejegyzések, amik megmaradnak, és visszaolvashatók lesznek a későbbiekben is. Így aztán megkértem az instán az olvasókat, hogy tegyenek fel kérdéseket bármiről, ami érdekli őket velem, vagy a könyveimmel kapcsolatban, azokat a kérdéseket pedig, amikből a legtöbb érkezett, vagy legérdekesebbnek gondoltam, áthoztam ide, és itt válaszolom meg. 🙂

Borzasztóan kedvesek vagytok, hogy ezt nagyon sokan kérdeztétek. 🙂 Köszönöm szépen, nagyon jól vagyok, még mindig kicsit a Könyvhét hatása alatt, de már félig az őszre készülve.

Elképesztő volt a Könyvhét, nagyon rég volt dedikálásom, ezért nem pontosan tudtam, mire számítsak, de az, ami azon a két napon történt, minden képzeletet felülmúlt, és hihetetlenül hálás vagyok mindenkinek a kitartásért és türelemért.

Én tényleg végig annyira boldog voltam, hogy egy percig sem okozott problémát, hogy ennyi ideig tartott a dedikálás, és mindenkinek pont úgy örültem, mintha az első olvasó lett volna aznap, akármikor is ért oda hozzám. Örök emlék marad, remélem sokunknak.

Igen, és nagyon szeretem az ilyen alkalmakban, hogy személyesen is láthatom az olvasókat, így dedikálás közben fél szemmel figyeltem a ruhákra, pólókra, sminkekre, ékszerekre, stílusra, és nagyon sokszor váltottunk is pár szót ezzel kapcsolatban, valamint mindig megjegyeztem, ha valami különösen tetszett. 🙂

Nem, abszolút nincs, sőt, a vége felé mindig kicsit más hangulat van, sokkal többet nevetünk és kötetlenebb az egész, most is, amikor a szombati napon már felkapcsolták a közvilágítást, tapsolás és füttyögés tört ki, úgyhogy nagyon jól éreztük magunkat a legvégéig.

🙂 Igen, annyira nagyon jól sikerült a Könyvhéten való részvételünk, és annyira élveztük az egészet, hogy örömmel jelentem be, hogy a szeptember végén megrendezésre kerülő könyvfesztiválon is ott leszünk L&L pavilonnal.

Nem, a 40 nyári nap egykötetes történet, ami véget ért a 40. nap végén. Szakó és Zoé kapcsolatának alakulása pedig rejtve ugyan, de benne van a könyvben.

Minden Szakó és Zoé beszélgetés.

A megjelenés óta sikerlistán van a 40 nyári nap, ami hihetetlen eredmény, és elképesztően büszke és hálás vagyok, de közben tudom (és már a megírásakor is tudtam), hogy a 40 nyári nap egy nagyon megosztó könyv. És bár hozzám direktben szinte kivétel nélkül pozitív visszajelzések érkeztek, hallottam, hogy nagyon szélsőségesen alakulnak a könyv értékelései, felváltva repkednek a legmagasabb és legalacsonyabb százalékok a regényre, ami azt gondolom, hogy ennek a műfajnak, és ennek a történetnek is a velejárója, így erre valamennyire fel voltam készülve, és nem lepett meg, különösképp, mert tőlem kissé szokatlan módon ez egy rétegkönyv, ami kifejezetten egy olyan élethelyzetről szól, és mutat be (kapunyitás), amivel nem mindenki tud könnyen azonosulni, és ha nincs éppen benne, vagy a közelében, akkor nem biztos, hogy meg lesz vele a kémia, vagy az összhang. És ezzel szerintem semmi gond nincs, nem minden könyv közönségkedvenc, és én sem szeretnék minden könyvemmel mindenkit megfogni, mert egy ilyen cél íróként nagyon korlátozna abban, hogy szabadon választhassak témát, műfajt, vagy akár azt, hogy kikről és miről szól egy történetem. A 40 nyári nappal kifejezetten a 17-24 éves korosztály bizonytalan kapunyitásos időszakát szerettem volna bemutatni, és rettenetesen büszke vagyok arra, hogy ebből a korosztályból százával kaptam az üzeneteket és visszajelzéseket, de természetesen megértem, sőt, tudom, hogy a fiatalabbaknak vontatott és kevésbé vicces/romantikus, mint a többi könyvem, az idősebbek pedig (finoman szólva) nem feltétlenül szeretik Zoé hozzáállását bizonyos dolgokhoz, és nem értenek vele egyet a történeten belüli személyekkel kapcsolatban. Akkor sem, ha egy 19 éves lány ezeket gondolja a főnökéről, a szüleiről, és úgy általában a világról. Ennek tudatában, vagy éppen ellenére Zoét nem akartam direkt szerethetőbbé írni, hanem inkább igazinak szerettem volna bemutatni, akkor is, ha pont ettől vált sokaknak unszimpatikussá. A 19 éveseim általában elviszik a balhét, a Remek!-ben Linda, Az Akkor szakítsunkban Lia, és a 40-ben Zoé is kihúzta a gyufát sokaknál, ami természetesen nem célom volt, de ők egyszerűen ilyenek. 🙂

A 40 nyári nap (átvéve a helyet a fent említett elődjeitől), mostanra a legmegosztóbb könyvem lett, én azért őszintén, sziklaszilárdan, és eltántoríthatatlanul kitartok amellett, hogy egy nagyon fontos és nagyon is mellőzött témát dolgoz fel, ami sokaknak segíthet, ha másban nem is, de abban igen, hogy nincsenek egyedül. És ha csak a hozzám eljutott visszajelzéseket venném, akkor ez a könyv az eddigi legerősebb regényem, de nem csak a hozzám eljutott visszajelzések léteznek, én pedig nem is szeretnék úgy csinálni. Megosztó könyv. 🙂

Kötelezővé egyiket sem, de nagyon büszke vagyok rá, hogy több iskolában a könyveim ajánlott, tehát a választható olvasmányok között szerepelnek. Én egyébként általános iskolásoknak az SzJG-t, gimi elején lévő diákoknak az IOV 1-2-t, az érettségihez közel pedig a 40 nyári napot mondanám.

18 évesen kezdtem írni.

Rettenetesen. És nem csak utána, hanem sokszor közben is. Éppen ezért is igyekszem sok történetembe belevinni azt, ahogy ezzel küzdenek a szereplők, mert úgy gondolom, hogy ez egy olyan téma, amivel nem csak érdemes, de kell is foglalkozni. Rengeteg fiatalnak van szüksége arra, főleg a mai világban, amikor minden olyan könnyűnek tűnik egy 30mp-es videóban bemutatva, hogy az élet tele van buktatókkal, és nem minden sikerül elsőre, de sokszor másodszorra, harmadszorra sem. Sőt, az is teljesen természetes, ha nem mindig tudjuk, hogy mi lesz, és nincs mindenről elképzelésünk.

Amiről szerintem az emberek nem beszélnek eleget, és sokkal, de sokkal többet kéne, az a mentális betegségek, a családon belüli erőszak és a gyermekvédelem.

Szerencsére ebben óriási rutinom van, ha írok, egyáltalán nem netezek, azon a gépemen konkrétan a wifit sem állítottam be, nincs rajta net, hogy ne zavarjon semmi. Ilyenkor naponta nagyjából egy órát töltök a közösségiken, de lehet annyit sem.

Tudatosan nem tervezem, de az ifjúsági/fiatal felnőtteknek szóló nagymegjelenésű könyveim mellett érkeznek a Randomhoz hasonló kis kiadványok, amik inkább a húszas korosztályról szólnak. A következő, őszi könyvem is ilyen lesz.

Többször említettem már, hogy a Szent Johanna gimi előtt nem ifjúsági regényeket írtam, hanem kisebb kikacsintásokkal (mint a Közhelyek, vagy a Remek 1-2, de volt krimim is) főként a szórakoztató-romantikus vonalon mozogtam, ebben a műfajban volt a legtöbb elkészült kéziratom, azonban ezek a könyvek soha nem jelentek meg, az SzJG berobbanása után pedig a folyamatosan készülő új ifjúsági könyveim miatt ezekre a fiókban ragadt kéziratokra nem is jutott idő, az évek múlásával pedig szinte meg is feledkeztem róluk. A Közhelyek és a Remek1-2 kapható volt, és idővel megcsináltuk kizárólag L&L könyvesbolt kiadványnak új borítóval, javított kiadásban, de a többi, eddig ki nem adott regényem továbbra is csak várta a sorát. Az IOV II. trilógia lezárása után viszont végre elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy ezekkel a kéziratokkal is foglalkozzunk, így választottam egyet, közvetlenül az SzJG előttit, amit elővettem, leporoltam (vagyis kijavítottam, ahol kellett, átírtam stb), és megpróbáltuk, hogy kiadjuk, hátha valakit érdekel tőlem valami nem ifjúsági. Ez volt a Random, amit bár pici kiadásnak terveztünk, felnőttekről szóló könyv lévén a Közhelyekhez és Remekhez hasonlóan csak az L&L-ben, olyan sikeres lett, és annyira nagyon szeretik az olvasók, hogy úgy döntöttem, a többi régebben íródott könyvemet is sorban kiadjuk, az új könyveimmel váltakozva. Így aztán hatalmas örömmel jelentem be, hogy érkezik ősszel a Remek1-2, a Közhelyek és a Random után a negyedik L&L kiadású könyvem.

Erre még egy picit várni kell, de a nyár folyamán hozom róla az infókat, borítót, tartalmat, előrendelést, és mindent. Annyit viszont elárulhatok róla, hogy (szerintem) a viccesebb könyveim közé tartozik, nagyon pörgős, nagyon hangulatos, és… nagyon “könyves”. 🤭

Igen, az llkonyvesbolt.hu oldalon lesz dedikált előrendelés.

Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert van hozzá segítségem, ami azt jelenti, hogy úgy tudok róla, hogy közben én nem olvasom vagy látom ezeket a véleményeket. Csak elmesélés szinten hallom, ami egy sokkal kíméletesebb módja annak, hogy értesüljek egy-egy könyvem kritikai fogadtatásról, főleg, ha támadó, vagy tényleg nagyon sértő, személyeskedő.

Popcorn, pizza, perec… P betűs dolgok.

😀 Nagyon köszönöm a kérdést, de semennyit, Gödöllőn nincs állatpark, az egészet én találtam ki a 40 nyári naphoz, térképpel, helyszínnel, mindennel. 🙂

Jaj, hamarosan érkezik egy kis limitált nyári kollekció crop toppal, tank toppal és vászontáskával. Nálam már vannak belőle mintadarabok, hordom is, és nagyon várom, hogy elérhető legyen, hihetetlenül hiányzik nekem is, hogy legyen Noble Rock. 💀

Machine Gun Kelly koncertre hétfőn. Én kifejezetten szeretem az előző két emós albumot, amit kiadott.

Szigeten az Imagine Dragons/Yungblud napra mindenképp tervezek kimenni.

Igen, nagyon sokszor előfordul. 🙂

Nem tudom, nem nagyon jegyzem sehol, maximum insta posztokban szoktam kirakni, hogy mit olvasok. Könyvek terén nagyon válogatós vagyok, és nem is annyira mainstream az ízlésem, emiatt csupán évi néhány olyan megjelenés van, amit személy szerint nagyon várok, és úgy gondolom, hogy nekem való. Mivel nem tudok mindent/bármit elolvasni, így nincs impozáns számom arról, hogy évi hány könyvet olvasok, tényleg annyit, amennyi felkeltette az érdeklődésemet.

Egymillió? 😀 De tényleg, viccen kívül, nekem a mozi igazi menedékem, az “ott minden jó” helyem, így amikor csak tehetem, beülök egy filmre. Ez gyerekkorom óta így van, suli helyett után is ezt csináltam, a nővéremmel is ezer éve a csütörtöki premier a mozinapunk, ráadásul idén nagyon sok film premier előtti vetítésére kapok meghívást a film.kockáktól, aminek borzasztóan örülök, így vannak filmek, amiket már a bemutató előtt is láthatok. Jellemző rám, hogy szerintem, ha a tizenéves énemnek mindent elmesélnék arról, hogy mi történik majd vele felnőttként, a premier előtti vetítésektől lenne a legjobban oda.. 😀

Random – nyaralós, Bábel – fesztiválos, 40 nyári nap – nyári munka.

Nem, a Random egyrészes könyv, nem lesz folytatása. 🙂

Igen, minden Bexi dalszöveget én írtam a könyvekben.

Összesen kettő. Szóval szerintem maradok ennél a márkánál, nagyon bevált. 😀

2011. Nem sikerült elbúcsúznom valakitől, másodszorra nem szalasztanám el.

Dehogy. Ballagási búcsúzásnak írják fel táblára az idézetemet, ez még mindig felfoghatatlan számomra, és az egyik legnagyobb büszkeségem, akármennyit kapok, ugyanúgy örülök neki. 🙂

Ez egy nagyon-nagyon hosszú lista lenne, amivel lehet nem borítanám fel ezt a bejegyzést, de ha szeretnétek, időnként csinálok filmes tartalmat ilyesmi témákkal, jelezzétek nyugodtan, ha van rá igény. Azért írok párat, ami így hirtelen beugrik, mint megunhatatlan film: Eredet, Jurassic Park, SW, Sikoly, Nolan Batman trilógiája, Baby driver, Manchester by the sea, 3 óriásplakát…, Blade runner, Nem vénnek való vidék, Taxisofőr, Gyűrűk ura, Elveszett jelentés, Az olasz meló, Mad Max, Rocky 1-2, Creed 1, Joker ♾️

Nem volt tudatos, csak jól érzem magam benne.

Majdnem ezzel kapcsolatban kaptam a legtöbb kérdést. 🙂 Igen, lesz még ifjúsági sorozatom, de nem az, ami 2022 őszén jött volna. Az a történet akkor több okból kifolyólag (főként a Random megjelenésének csúszása, a kialakult papírhiány és egyéb, nem elhanyagolható buktatók miatt) nem jelent meg, én pedig hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, hogy talán nem véletlen, így azt a könyvet nem eltoltam máskorra, hanem teljesen elengedtem, és más irányt vettem. Akkor nem voltam biztos benne, hogy ez a helyes döntés, és tartottam is tőle, mostanra viszont nagyon örülök, hogy bátor voltam, nem csupán azért, mert így megírtam a 40-et, és ősszel jön egy másik, szórakoztató-romantikus egyrészesem, hanem mert utólag már látom, hogy így kellett lennie. A 28 megjelent könyvemből 20 valamelyik sorozatom része, így ha nem is tudatosan így tervezve, de ideje volt kicsit az egyrészesekkel is foglalkozni, hogy ne ragadjak be egy skatulyába. 🙂

Mindenkinek köszönöm a rengeteg kérdést, sajnos képtelenség volt mindenre válaszolni, de lesz még hasonló bejegyzés a későbbiekben is. 🙂

Csodás nyarat kívánok, és hamarosan hozom az őszi könyvem első infóit! Továbbá nemsokára mutatom a Remek! + Ez is Remek új kiadását. A könyv jelenleg elfogyott, de nagyjából egy hónap múlva érkezik a nyomdából, (megint) teljesen megújulva.